به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در اهواز،علی شهبازی معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان، اظهار کرد: با توجه به اینکه تأمین منابع آب شرب ما وابسته به سد کرخه است خروجی این سد بههیچعنوان صفر نمیشود و مدام در حال کنترل است.
وی افزود: اکنون در بازده کوتاهی دبی رودخانه را روی ۱۶۰ مترمکعب نگه میداریم که انتظار میرود با مدیریت مصرف و همکاری مردم بتوانیم ذخایر بیشتری را برای پاییز نگهداریم.
معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: حجم محیط سد کرخه در بالای فراز نیروگاه ۷۶۰ میلیون مترمکعب است درحالیکه در پایین نیروگاه نیز قابل بهرهبرداری است اما توصیه نمیشود از آن استفاده کنیم.
شهبازی با تأکید بر اولویت تأمین آب شرب افزود: هر چه بیشتر از ذخایر پشت سد استفاده کنیم هم اثرات خشکسالی بیشتر میشود و هم بازگشت ما به شرایط نرمال زمان بیشتری را خواهد برد.
وی بابیان اینکه آورد سد کرخه نسبت به سال گذشته ۴۷ درصد کاهش پیداکرده است، عنوان کرد: اکنون حدود ۷۰درصد حجم مخزن به دلیل خشکسالی خالی است و این واقعیت منابع آبی سد کرخه است.
شهبازی با رد اجرای طرحهای انتقال آب و تأثیر آن بر ذخایر آبی استان، بیان کرد: کاهش منابع آبی استان به دلیل طرحهای انتقال آب صحیح نیست و مبنای علمی و مستند اجرایی ندارد و برخیها با این اظهارات اطلاعات غلط به مردم میدهند.
وی در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینکه پس از سیل سال گذشته ظرفیت آبی پشت سد کرخه به حدی بود که همه نگران ترک برداشتن سد بودند اما اکنون سازمان آب و برق مدعی کاهش منابع آبی در پشت سد است، گفت: قبل از سیل ظرفیت سد کرخه چیزی حدود چهار تا پنج میلیون مترمکعب بود و آورد سد کرخه در سال ۹۸ چیزی حدود ۱۵ میلیارد مترمکعب یعنی فراتر از ظرفیت مخزن بود.
شهبازی افزود: همانطور که میدانیم در خروجی انتهای رودخانه کرخه به سمت تالاب هور العظیم است که حجم زیادی از این آب در هور تخلیه و بخشی دیگر در مسیر جریان رودخانه قرار گرفت.
وی بیان کرد: بعد از سالهای ۹۸ و ۹۹ از آنجایی الگوی کشت تغییر کرد و به سمت کشت شلتوک بهعنوان کشت پرمصرف رفت که تأثیر زیادی در کاهش منابع آبی گذاشت.
شهبازی عنوان کرد: در سال آبی گذشته کشت پرمصرف متناسب با اهداف خروجی سد کرخه نبود؛ بنابراین برای اینکه آب موردنیاز کل مصارف تأمین شود از ذخایر اضافی که در پشت سد وجود استفاده کردیم که اکنون ذخیره به انتها رسیده و بهتدریج بر شرایط طبیعی تأثیر میگذارد.
وی در پاسخ به سؤالی دیگر مبنی بر اینکه طبق مصوبه ستاد مدیریت بحران سازمان آب و برق قرار بود آب ۸۸ هزار هکتار کشت تابستانه در استان را تأمین کند اما به بهانه شلتوککاری آب موردنیاز آن را تأمین نکرد، گفت: قرار بود آب موردنیاز ۸۸ هزار و ۶۰۰ هکتار بر اساس الگوی تراز کشاورزی در استان انجام شود که این آمار را بهصورت رسمی سازمان جهاد کشاورزی با معرفی ۱۰ محصول تابستانه در اختیار ما قرار داد.
شهبازی با تأکید بر اینکه طبق آماری که سازمان جهاد کشاورزی داده بود کشت شلتوک در تابستان امسال صفر عنوانشده بود، افزود: اما آنچه عملاً اتفاق افتاد بالغبر ۹۰ هزار هکتار کشت شلتوک در استان اتفاق افتاد و منابع آبی که برای الگوی کشت کممصرف برنامهریزی شد صرف الگوی کشت پرمصرف شد.
وی در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه اگر پشت سد کرخه ذخیره آب داشتیم چرا سازمان آب و برق پس اتفاقاتی که در هور رخ داد اقدام به رهاسازی آب کرد، عنوان کرد: آبی که رهاسازی شد ذخیره استراتژی ما بود، این آب پساندازی است که قرار بود برای کشت پاییزه از آن استفاده کنیم.
شهبازی افزود: رهاسازی اخیر آب خارج از فرایند برنامهریزی سازمان آب و برق است و گر مدیریت مصرف اتفاق نیفتد هیچ منابعی برای کشاورزی در پاییز امسال نخواهیم داشت.
انتهای پیام./
نظر شما